Home FanPage follow +



Sunday, 21 July 2013 @ 06:07
0 +
KESAN KITA TAK JAGA


ASSALAMUALAIKUM....,

if you all perasan, budaya di Malaysia is that kita hanya jaga akhlak kita dgn lelaki2 yg kita TAK kenal, iaitu dgn stranger. bila dgn stranger baru kita menjarakkan diri, tak pandang, tak cakap, tak mesra. kita sombongkan diri kita. sebab? dia bukan mahram.

keadaan nie, iblis tahu. iblis tahu mindset kita semua (malaysians) macam tu so iblis selama ni duk manipulate kita supaya kita hanya jaga batasan tu dengan STRANGER saja..if dengan kawan suami, kawan office, kawan class, kawan U, kita tak jaga pun sebab ?


sebab kita kenal dia...lelaki tu baik..lelaki tu kawan kita dah bertahun-tahun dah. duk bergelak bergurau lama dah, xde problem pun. hukum agama kita letak tepi atas nama "friendship". atas nama "family friendship".


________________ true story______________

ada sepasang rakan yg salmi kenal, mereka adalah suami isteri yg sgt warak...sgt2 alim, you takkan terfikir yg iblis boleh trick mereka sbb mereka mmg berilmu dan beramal, sgt taat Allah , lebih taat dari kita nie. suaminya bkn saja berilmu malah turut mengajar ilmu kpd org lain, keluarga sakinah betul.


ditakdirkan 1 masa tu, dua org gadis baru dtg situ dan tiada tempat tinggal. mereka tumpangkan gadis-gadis tu (niat murni). memang lama gadis2 tu menumpang.


sebagai manusia, ada masa2 kita lemah, kita terlalai..daripada "attentive" kita jadi "inattentive"..daripada tak "tengok" kita jadi "tengok" kepada bukan mahram tu. dariapada tak "sembang" kita mula "sembang"...mula langgar sikit demi sikit hukum. so itu yg berlaku dalam rumah keluarga sakinah nie tadi


dipendekkan cerita....................lama-lama memang hancur lebur habis hukum, gadis tu mula mengga*al dengan ustaz, ustaz pun dah letak tepi bab hukum (terlalai). byk lg benda involve tp dipendekkan cerita, rakan salmi tu akhirnya mendapati suami dia sudah memperisterikan gadis tu (mmg jodoh, betul la jodoh, tapi CARA utk sampai ke jodoh tu adalah cara haram tu, cara tak betul)


jika seorang org alim masih boleh diperdaya iblis , iblis ambik kesempatan masa terlalai, maka apatah lagi kita yg biasa2 ni...kita yg Quran pun tak hafal, hadis pun tak hafal , solat pun byk mana je ada....


sebab tu...sgt penting utk keluarga kita TELITI bab bukan mahram ni. kawan2 suami kita, mereka tetap BM wpun kita kenal lama dah...tetap kita takleh bergaul dgn mereka sama mcm kita bergaul dgn perempuan. if ajak datang rumah, biar (suami)(suami) manakala (isteri)(isteri). biar tak nampak langsung lagi bagus


ya..di kalangan org2 warak, mereka teliti sampai kita tak kenal pun suami dia muka mcm mana


salmi kenal byk family2 yg jaga agama, sgt teliti....selama duk pegi rumah mereka, salmi tak pernah TENGOK pun muka suami dia mcm mana, sebab sentiasa terpisah. isteri2 kami duk dalam bilik atau kami duk ruang dapur/makan..suami2 duk borak kat ruang tamu. Jadi sampai bertahun2 pun kawan, tak pernah sekali pun salmi tengok wajah suami dia/fizikal suami apatah lagi nak terminat tertarik nak kenal


org yg jaga agama, mereka sgt teliti bab ni, dia letak Quran paling atas . duduklah bilik sempit pun sempitlah nak borak, asal tak campur dgn suami kat luar.  bilik panas dapur panas nak bercerita, korban jugak convenience asalkan tak bercampur gaul dgn suami2 kat depan

________________________

ada pernah baca juga testimoni di internet (syeikh shared) ramaiiiii wanita2 yg menyesal tak sudah sebab selama ni abaikan bab ni. mereka mengaku mereka tak jaga, bila buat makan ke buat open house ke, campur je sebab tak terfikir pun akan suka dekat suami org ke isteri org ke..maklumla dah kwn lama..dah kenal lama


atas nama "friendship" mereka letak hukum kat tepi, mereka bergaul mcm biasa


and then lama2, memang TERJADI benda  tu. suami A terminat kat isteri B sebab selalu duk tengok dan borak time gatherings...lecturer lelaki pulak terminat kat staff perempuan (padahal lecturer tu mengaku dia sgt warak, dia jaga solat dgn baik tapi dia mengaku dia tewas akhirnya sebab tempat kerja bercampur. dia untung sikit je sebab staff perempuan tu jenis JAGA dan staff tu tetap buat sombong wpun lecturer ni duk try mcm2 cara nak rapat. dalam pada dia  beriman tu, dia pun kalah sebab environment bercampur tu)


byk lg testimoni diorang cite situ, lupa plak website apa. syeikh tu share la sbb dia dpt byk aduan dari wanita2 dan lelaki yg menyesal mereka tak teliti hal mahram nie


rumah tangga rosak punah ranah habis, even termasuk yg alim-alim (terlalai kejap je , iblis masuk jarum terus)


so...make sure kita jaga k...kita kat office ke, kat rumah ke, kena jaga mata dan percakapan...even salmi pun terlalai kdg2, lupa utk teliti. agama kita mmg kena teliti, lagi teliti dari hal2 dunia....if Quran dah kata tak boleh, so mmg tak boleh wpun atas nama "friendship"

Older Post